Menu Close

Seminar Mostovi povezujejo, 21. 4. 2023

Seminar z naslovom MOSTOVI POVEZUJEJO je 21. 4. 2023 v hotelu Šport na Otočcu organiziralo DGIT Novo mesto. Podpredsednik društva dr. Andrej Anžlin je program seminarja vsebinsko uskladil z uglednimi strokovnjaki in predavatelji. Udeležba je bila nad pričakovanji, saj je prisostvovalo preko 150 slušateljev iz raznih krajev Slovenije in sosednje Hrvaške.
Po uvodnem pozdravu predsednika DGIT Novo mesto Jožeta Preskarja in podžupanje MO Novo mesto gospe Sare Tomšič je Klara Malnar poskrbela za harmonijo dogodka in na flavto odigrala dve skladbi.
Prisotne sta pozdravila tudi predsednik Zveze inženirjev Slovenije, ki je hkrati predsednik Zveze društev gradbenih inženirjev in tehnikov Slovenije izr. prof. dr. Andrej Kryžanowski ter predsednik Hrvaške inženirske zveze (HIS-Hrvatski inženjerski savez), ki je hkrati predsednik Društva gradbenih inženirjev Zagreb (DGIZ) gospod Zdravko Jurčec.
Že naslov seminarja pove, da mostovi povezujejo bregove rek, naselja in mesta, države, predvsem pa ljudi. Danes so povezali stroko, ki sodeluje pri umeščanju, projektiranju, gradnji, nadzoru in vzdrževanju mostov. Nekoč in danes.
dr. h. c. Marjan Pipenbaher, projektant znamenitih in zahtevnih mostov doma in po svetu, nam je tokrat predstavil projekte 6 novih mostov preko reke Krke v Novem mestu. Dva mosta za pešce in kolesarje sta že zgrajena, dva sta že sprojektirana (most in brv preko reke Krke v Ločni), Dva pa še projektirajo (most in brv preko reke Krke na zahodni obvoznici).
Tomaž Weingerl je predaval o projektiranju mostov s tehnologijo nateznih trakov. Tudi primer mostu za pešce in kolesarje preko Krke Irča vas, Novo mesto.
Danilo Malnar predstavil tehnologijo gradnje peš mostov preko reke Krke Irča vas in Loka – Kandija v Novem mestu.
Iztok Likar je podrobneje predstavil tehnologije gradnje rasponske konstrukcije peš mostu preko Krke Irča vas v Novem mestu.
Gorazd Humar je imel zelo zanimivo predavanje z zgodovinskim pogledom o mostovih na Slovenskem.
doc. dr. Bojan Čas in doc. dr. Peter Češarek sta predstavila revizijo turistične brvi v Celju, katere usoda ni znana.
dr. Matej Kušar je predstavil upravljanje s premostitvenimi objekti v upravljanju DARS.
Martin Hauptman je predaval o vplivu preobremenjenih tovornih vozil na infrastrukturo.
Po končanem seminarju smo imeli redni letni zbor članov DGIT Novo mesto.
Sledilo je kosilo, kjer smo lahko izmenjali mnenja in izkušnje preteklega leta. Prisotni so celoten dogodek zelo dobro ocenjevali.
Dogodek je tudi objavila Televizija Novo mesto Vaš kanal v oddaji »Smo dobri gospodarji?«, kar si lahko ogledate na spodnji povezavi (začetek seminarja pri 16:16)
https://www.youtube.com/watch?v=7MCWLKYO3so&ab_channel=Va%C5%A1Kanal
Fotogalerija (fotografije so posneli udeleženci dogodka: