Menu Close

Poročilo o strokovni ekskurziji in redni letni skupščini

Strokovno ekskurzijo smo povezali z redno letno skupščino Društva gradbenih inženirjev in tehnikov Novo mesto in izvolili novo vodstvo za naslednja štiri leta. Imeli smo srečo, da je bil 10. marec sončen, skoraj pomladanski dan. Ob sedmi uri zjutraj smo se z avtobusom odpeljali iz Novega mesta najprej v Ribnico potem pa v Sodražico. Dogodkov se je udeležilo 44 članic in članov društva.

V Riko hiše Ribnica so nas prijazno sprejeli. Razdelili smo se v dve skupini, nato so nam njihovi strokovnjaki predstavili, kako nastajajo Riko hiše: naročilo, projektiranje, priprava proizvodnje in proizvodnja elementov v tovarni. Program proizvodnje obsega enostanovanjske in več stanovanjske hiše, poslovne stavbe, lesene fasade itd. Vsaka Riko hiša je unikat, narejena po meri naročnika. Pomembno fazo predstavlja projektiranje. Uskladiti je treba želje naročnika s prostorskimi pogoji konkretne lokacije. Upoštevati morajo standarde in predpise konkretne lokacije, ki je lahko v tujini. Uskladiti morajo tudi tehnološke možnosti proizvodnje, transporta in montaže. O slednjem morajo temeljito in dosledno razmišljati in načrtovati pri pripravi tehnoloških načrtov. Zanimivi so detajli rešitev. Presenetilo nas je, da kljub legi tovarne ob robu najbolj gozdnatega predela Slovenije, uporabljajo predvsem avstrijski les.

V Sodražici, v Fibran Nord d.o.o., smo imeli osrednji del programa ekskurzije. Predstavnica Fibran Nord d.o.o., kolegica Marjeta Vide Lutman nas je sprejela in poskrbela za odlično malico. Nato nam je predstavila skupino Fibran, ki je eden pomembnejših proizvajalcev toplotne izolacije v Evropi. Fibran je bil ustanovljen 1974 leta v kraju Terpni v Grčiji. Fibran Nord d.o.o. je bil ustanovljen leta 2004, s sedežem v Novem mestu. Dve leti pozneje je v Sodražici stekla prva slovenska proizvodnja ekstrudiranega polistirena. Letna zmogljivost tovarne je okoli 300.000 m3 izolacijskega materiala.

Kolegica Marjeta Vide Lutman je imela v nadaljevanju zanimivo predavanje o novostih na toplotnem ovoju stavbe. Predstavila je rešitve trajne ravne strehe, DUO strehe, OPTIMO strehe ter detajle fasade, balkonov in lož, z materiali iz proizvodnega programa Fibran Nord. Po končanem predavanju nam je predstavila proizvodnjo izolacijskih materialov Fibran.

V konferenčni dvorani Fibran Nord smo nadaljevali z redno letno oziroma volilno skupščino DGIT NM, ki je potekala brez zapletov. Sprejeli smo vsa poročila, razrešili vodstvo in organe društva, nato pa smo za naslednja štiri leta izvolili nove. V vodstvu ni spremembe, v organe pa je izvoljenih nekaj novih članov. Zaradi boljše povezave med organi in člani društva na terenu, smo izvolili tudi štiri poverjenike. O poteku skupščine in o sklepih lahko preberete v zapisniku.

Popoldanski del smo zaključili z ogledom domačije jezikoslovca Stanislava Škrabca v Hrovači. Pozno popoldne se je prileglo dobro kosilo in prijetno druženje v gostilni Andoljšek v Hrovači.

Ob povratku v Novo mesto smo ocenili, da je bila ekskurzija zanimiva in koristna.

Dogodke smo tudi fotografirali. Nekaj fotografij prilagamo.
Jože Preskar

predsednik