Menu Close

Strokovna ekskurzija v Prago

Društvo gradbenih inženirjev in tehnikov Novo mesto je v Plečnikovem letu, letos mineva 60 let odkar je umrl veliki arhitekt Jože Plečnik, 12. in 13. maja 2017, v sodelovanju s turistično agencijo M holidays, organiziralo strokovno ekskurzijo v Prago.
Praško obdobje Jožeta Plečnika je bilo zelo ustvarjalno, sega v leta 1911 do 1934, zato si v načrtovanem času nismo uspeli ogledati vseh njegovih del. Prvi dan smo si v praškem predelu Vinohrady ogledali znamenito Cerkev sv. Srca Jezusovega, ki jo je projektiral Jože Plečnik, graditi pa so jo začeli leta 1922. Drugi dan smo si ogledali grajski kompleks Hradčani, ki ga krasijo tudi Plečnikova dela v grajskih vrtovih: Rajski vrt, Vrt na okopih, Vrt na Bastiji in grajskih dvoriščih. Prostorov v predsedniški palači, ki jih je opremljal Plečnik si žal nismo mogli ogledati. Na Hradčanih je bil dan odprtih vrat z izjemnim številom turistov, zato si nekaj načrtovanih znamenitosti tudi nismo mogli ogledati ( notranjost katedrale Sv Vida). Ogledali smo si še nekaj drugih znamenitosti Češke prestolnice na Staromestnem trgu, Karlovem mostu, z ladjo smo se peljali po Vltavi ter občudovali mogočne mostove in vedute zlate Prage. Med potovanjem in samim ogledom Prage nismo prezrli manjših in večjih gradbišč, kar smo tudi fotografirali.
Kljub nepredvidenemu dogodku, ob povratku se je pokvaril avtobus, je med 50 udeleženci prevladovalo zadovoljstvo. V Novo mesto smo se, z nekaj ur zamude, srečno vrnili, polni prijetnih vtisov iz Prage in našega druženja.
Posamezne dogodke in znamenitosti smo udeleženci fotografirali. Nekaj fotografij v nadaljevanju objavljamo.