Menu Close

Strokovna ekskurzija v Avstrijo

V letnem načrtu smo predvideli dvodnevno strokovno ekskurzijo v Avstrijo, da se v mestu Gussing, ki je hkrati središče istoimenskega okrožja, na jugu avstrijske zvezne dežele Gradiščanska, seznanimo z razvojem modela lokalne energetske samooskrbe in z eko energetskim turizmom. Program smo dopolnili tako, da bi si prvi dan ogledali gradbišče MED- Campus Graz, v kar investitor ni privolil, zato smo ta čas nadomestili z ogledom dveh podjetij in sicer TIBA in Fruhwald, v kraju Kirchdorfer pri Lipnici. Ekskurzija je potekala 20. in 21. maja 2016 in je bila še vedno strokovno zelo zanimiva.

Prvi dan je ogled podjetij TIBA in Fruhwald organiziral Ivan Štajdohar, Ekookult d.o.o. in skupaj s predstavniki podjetij vodil ogled proizvodnje betonskih elementov za kanalizacijske sisteme, male čistilne naprave ter elemente cestne opreme v podjetju TIBA ter visoko avtomatizirano proizvodnjo različnih betonskih tlakovcev v podjetju Fruhwald.

V popoldanskem času smo si ogledali nekatere znamenitosti Gradca.

Drugi dan smo obiskali Tehnološki center Gussing , ki se ukvarja z okoljskimi tehnologijami. Ustanovljen je bil v sodelovanju z zvezno deželo Gradiščansko. V njem ima sedež tudi Evropski center za obnovljivo energijo (Europaisches Zentrum fur Erneuerbare Energie,EEE), ki je bil ustanovljen 1996 leta. Predstavnik tehnološkega centra nas je seznanil z razlogi in potekom razvoja nastanka modela obnovljivih virov energije in energetskega turizma poimenovanim preprosto Model Gussing ter nam razkazal in razložil delovanje nekaterih obratov.

Dva dneva smo imeli priložnost spoznavati tudi kako v Gradcu, v idiličnem gradiščanskem kraju Loiperzdorf , kjer smo prenočili v prijetnem hotelu ter Gussingu, skrbijo za razvoj turizma.

Prepričani smo, da bo vsak od 32 udeleženk in udeležencev ekskurzije, poleg osebnega zadovoljstva, v svojo delovno sredino prenesel tudi nekaj avstrijske dobre prakse.

V nadaljevanju objavljamo nekaj dogodkov iz ekskurzije, ki smo jih fotografirali udeleženci in udeleženke. V nemškem in angleškem jeziku objavljamo tudi prosojnice predstavitve Tehnološkega centra Gussing.

Jože Preskar, predsednik