Menu Close

Poročilo o ekskurziji v Bosno in Hercegovino

Ekskurzija v Bosno in Hercegovino je bila namenjena ogledu malih hidroelektrarn na reki Prači. Poleg tega je udeležencem ponudila ogled nekaterih mest in znamenitosti.

V prijetnem vzdušju in poletno jesenskem vremenu smo si ogledali Banja Luko. V Jajcu smo si ogledali znamenite slapove, podzemno cerkev (Katakombe) in mestno jedro. V prijaznem mestecu Travnik smo obiskali rojstno hišo Iva Andrića. Na Jahorino smo prispeli v poznih popoldanskih urah in si ogledali turistično središče. V Hotelu Lavina, kjer smo prenočili, nam je kolega Miro Benčina organiziral predstavitev projekta MHE USTIPRAČA, ki smo si jo naslednji dan tudi ogledali. Po večerji in prijetnem druženju smo v istem hotelu tudi prenočili.

Zbudili smo se v čudovitem planinskem svetu obsijanem s soncem. Mnogi smo izkoristili lepo jutro za sprehod in se naužili svežega zraka.

Zjutraj smo se odpeljali v dolino, preko Romanije , po soteski reke Prače do njenega izliva v reko Drino. Med vožnjo smo si ogledali gradbišče MHE Prača , kjer so dela začasno prekinjena. Kakšen km pred izlivom Prače v Drino smo si ogledali strojnico MHE USTIPRAČA, približno 3. km višje pa jez in zajetje. Zanimivost te MEH je, da poteka cevovod, od zajetja do strojnice, po trasi opuščene ozko tračne železnice. To je seveda ugodno vplivalo na stroške gradnje. MHE je v fazi poskusnega obratovanja.

Zelo zanimiva je tudi 65 let stara hidroelektrarna na reki Prači “Slaviša Vajner Čiča”, ki so jo leta 1950 dobesedno vklesali v kamniti hrib. Stara elektrarna je obratovala do maja letos, ko so ob njej odprli novo, sodobno , imenovano HIDROELEKTRANA “Mesići-Nova”. Obe elektrarni smo si tudi ogledali.

Pri vseh elektrarnah je skupno tudi to, da so nas predstavniki investitorjev izredno prijazno sprejeli in nam jih predstavili. Pri tem niso pozabili povedati, da so pri gradnji sodelovali tudi nekateri slovenski dobavitelji in izvajalci.

Sončno popoldne smo izkoristili za ogled znamenitosti Sarajeva.

Domov smo se odpeljali v poznih popoldanskih urah, s spoznanji o poteku gradnje MHE na reki Prači, polni prijetnih vtisov o znamenitostih, naravnih lepotah, prijaznosti in gostoljubnosti ljudi ter vidnem napredku BiH. Nekaj teh utrinkov je vidnih na priloženih fotografijah.

Jože Preskar, predsednik